O TURSKA

Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti)

Osnivanje: 1923. godne

Jezik: turski (upotreba latiničnog pisma)

Zastava: crvena pozadina s bijelim polumjesecom i bijelom zvijezdom u sredini.

Nacionalna himna: İstiklal Marşı ( Marš nezavisnosti, turska nacionalna himna nezavisnosti )

Glavni grad: Ankara

Valuta: turska lira

Lokacija: Republika Turska je država na sjevernoj polulopti, na dodirnoj tački Europskog i Azijskog kontinenta. Glavni dio državne teritorije nalazi se na Anadolijskom poluostrvu, a ostatak se nalazi na Traheji koja se nastavlja na Balkanski poluotok. Tri ivice države okružene su Mediteranskim morem, Crnim morem, Bosforom (moreuzom) i Marmarskim i Egejskim morem koji povezuju dva prethodno navedena mora.

Površina: 814578 kvadratnih kilometara (314500 kvadratnih milja)

3% od ukupne površine je na Europskom kontinentu

97% od ukupne površine je na Azijskom kontinentu

Stanovništvo: Ukupan broj stanovnika iznosi 72.561.312, po popisu od 1. decembra 2008. god.

(izvor: http://www.tuik.gov.tr)

Pozivni broj: (+90)

Električni napon: 220 Volti

Vrijeme: Lokalno vrijeme je GMT+2 sata. Vremenska zona je ista u cijeloj državi (sedam sati unaprijed u odnosu na standardno vrijeme istočne SAD-a )

Težina i mjere: metrički sistem i kilogrami

Službeni dani u Republici Turskoj:

-Nova godina: 1. januar

-Nacionalna suvjerenost i Dan djece: 23. april

-Dan rada i solidarnosti: 1. maj

-Ataturk komemoracija i Dan mladih i sporta: 19. maj

-Dan pobjede: 30. august

– Ramazanski bajram (Festival prekidanja posta)

– Dan Republike: 29. oktobar

– Kurban-bajram (Festival žrtve),

Provincije u kojima se nalaze bolnice Medical Park grupacije bolnica:

ISTANBUL

Nalazi se u centru Staroga svijeta. Istanbul je jedan od velikih svjetskih gradova poznat po svom historijskom značaju i prekrasnim slikovitim ljepotama. Jedini je grad na svijetu koji se rasprostire na dva kontinenta: smješten je na tački gdje su Azija i Europa odvojeni uskim prolazom, Bosforom. Istanbul ima historiju staru preko 2500 godina i od kad je uspostavljen na ovom strateškom spoju kopna i mora grad je bio ključni trgovinski centar.

Hİstorijski grad Istanbul smješten je na poluotoku koji je ograničenom sa tri srtane: Marmarskim morem, Bosforom i Zlatnim rogom. Bio je glavni grad tri velika carstva: Rimskog, Bizantijskog i Otomanskog i više od 1600 godina preko 120 imperatora i sultana vladali su iz ovog grada. Ni jedan drugi grad na svijetu ne može tvrditi takvu odliku. Okružen rimskim zidinama iz 5. stoljeća i rasprostirući se preko sedam brda, Istanbul se diči remek-djelima turske umjetnosti, veličanstvenim sultanovim džamijama koji okrunjuju brda. Grad predstavlja izvrsnu, veličanstvenu i spokojnu siluetu iz svih pravaca. Zlatni rog koji je veoma sigurna prirodna luka, igrao je značajnu ulogu u razvoju grada. Istanbul je oduvijek bio grad tolerancije, gdje su džamije, crkve i sinagoge bile jedna uz drugu. Grad raste dinamično i razvija se punom brzinom na istočno-zapadnoj osi preko obale Marmarskog mora. Istanbul je živopisna metropola sa 15 miliona stanovnika, gdje hoteli s pet zvjezdica nude raskošan smještaj i gdje se slavni restorani uspoređuju s najboljim njujorškim ili londonskim restoranima.

Šta raditi u Istanbulu?

Dnevne ekskurzije koje su dostupne tokom godine će vam dati priliku da posjetite najvažnije historijske lokalitete, muzeje, poznati Veliki bazar i okolinu. Ekskurzije koje polaze od hotela u luci upoznaju Vas sa spomenicima na historijskom poluotoku u poludnevnim izletima. Imate priliku posjetiti Muzej Aja Sofija, Džamiju Sulejmana Veličanstvenog, Sultan-Ahmedovu džamiju (također poznatu kao Plava džamija), hipodrom i Muzej Topkapi palače. Također, možete sudjelovati u izletima koji vas vode na Bosfor ili na azijsku stranu grada. Nakon toga vratit ćete se kući s nezaboravnim i prelijepim uspomenama.

Rimske utvrde, Muzej Chora (Kariye) poznate po svojim freskama i mozaicima iz kasnog bizantijskog perioda, Toranj Galata- poznat po veličanstvenoj panorami grada, Dolmabahçe palata na Bosforu – najbogatija palata-muzej na svijetu, arheološki muzeji, Muzej tursko-islamske umjetnosti, Tržnica začina i ostali zahtijevaju tro-četverodnevno vrijeme obilaska.

Vožnja trajektom po Bosforu bila bi među najnezaboravnijim. Mogli biste biti zaneseni neusporedivom ljepotom „Yali“ rezidencija koje se pružaju obalom i sa kojih se mnoge davne ljubavne priče oslikavaju u vodi, zatim luksuznim modernim vilama 20. stoljeća, Dolmabahçe palatama, Beylerbeyi i Göksu, Rumeli i Anadolu tvrđavama, ostacima ribarskih naselja, restoranima, čajnim baštama i noćnim klubovima.       U istom danu možete se rashladiti u vodama Crnog mora, a potom se odmoriti uz šoljicu kahve u čajnoj bašti na mirnoj obali Marmarskog mora, uživajući u ljepotama Istanbulskog moreuza , Bosfora.

Istanbul je mjesto gdje se susreću antika i savremenost. Za kupovinu postoji velika mogućnost izbora. Velika tržnica i velike poznate trgovine pored nje, trgovinski centri Ak Merkez, Galleria, Capitol i mnogi drugi, trgovine u četvrtima Nişantaşı i Beyoğlu i u ulici Baghdad na usluzi su Vam tokom cijele godine.

Velika tržnica je još uvijek uspjela zadržati ugođaj ”starih dobrih dana” iz snova, ali ipak vam predstavlja i najnoviji izbor modernog svijeta: privlačni nakit, bakrene radove, prostirke, kožnu odjeću, antilop odjeću i mnoge druge. Mogli biste izgubiti pojam o vremenu tokom šetnje Velikom tržnicom.

Pored njegove historijske važnosti i kulturnog nasljeđa grad je obogaćen modernim hotelima, elegantnim restoranima, noćnim klubovima, historijskim tržnicama i trgovinama.

IZMIR

Izmir je treći grad po veličini u Turskoj, sa oko 2,5 miliona stanovnika, te druga po veličini luka u Turskoj i dobro razvijeno prevozno čvorište. Nekada drevni grad Smirna, sada je moderni, razvijeni i prometan komercijalni centar, postavljen uz veliku obalu i okružen planinama. Široki bulevari, ostakljene građevine i moderni trgovinski centri okićeni tradicionalnim krovovima od crvene opeke, tržnica iz 18. stoljeća i stare džamije i crkve, iako grad više ima ozračje mediteranske Europe nego tradicionalne Turske.

Klima je ugodna, s prilično blagim ljetom zbog prilično blagog povjeterca s Egejskog mora. Dugo i privlačno šetalište Birinci Kordon , koji se prostire duž cijeloga grada do Alsancak Ferry terminala, je popularno je mjesto za večernje šetnje, s mnogim kafeima uz obalu. Izmir ima dobar kulturološki i zabavni program, od arheoloških i etnografskih muzeja, od Izmirske državne opere i baleta i Izmirskog državnog sinfonijskog orkestra do mnogih barova i klubova. Kosmopolitski i živopisan grad biva još posjećeniji za vrijeme Internacionalnog izmirskog festivala (sredina mjeseca juna do sredine mjeseca jula), s muzikom i plesnim izvedbama u blizini Cesme i Efesa.

Šta raditi u Izmiru?

Kemeraltı tržnica nalazi se u gradskom centru i rasprostire se od obalne ceste do područja Konaka i najvažniji je trgovinski centar s širokim izborom proizvoda. Kombinacija je modernih poslovnica, trgovina i kafea, s antikvitetina, sušenim voćem, kućanskim i kožarskim proizvodima u starim uličicama, natkrivenim svodovima i kupolama.

Unutar tržnice nalazi se jedna od najzanimljivijih izmirskih građevina: Kızlarağası Hanı 

je veliko otomansko prenočište unutar Halim-agine tržnice, izgrađeno 1745. godine. U ovoj natkrivenoj tržnici prodaju se ručni radovi, prostirke, kožarski proizvodi i suveniri.

Mnogobrojni su ulazi u tržnicu, od Basmane, Konaka i Anafartalara. Konak je jedan od najstarijih područja grada, s većinom građevina koje su pretrpjele veliki požar, iako se tradicionalna područja postepeno moderniziraju. Na ovom mjestu nalazi se glavno obilježje grada: Saat Kulesi (otomanski toranj sa satom) koji je ukrašen pločama.

Asansör (dizalo) : dizalo koje je konstruirao židovski poslodavac Nesim Levi 1907. godine kako bi život lokalnih stanovnika učinio lakšim, da bi se mogli penjati u svoje domove na vrh brda. Danas ga posjetioci koriste kako bi se divili pogledu na stare ulice i Mithat-pašine kuće. Smješten u srcu izmirske stare židovske četvrti, ugrađen je u 50 metara visoku ciglom zidanu kulu i nakon obnove 1992. Godine,a tu se sada nalazi kafe na najvišem spratu. Izvorni hidraulični sistem izložen je u prizemlju. Na vrhuncu, 1930-tih godina, također je sadržavalo pozorište, kino, sto s osvježenjima i fotografsku prodavaonicu.

Kültürpark: Veliki park kulture u gradskom centru jedan je od najbujnijih zelenih površina u Izmiru i pokriva 30 hektara. Tu je smješten zoološki vrt, umjetno jezero, toranj za skakanje s padobranom, otvoreno pozorište i brojni barovi i kafei. Od 1936. godine svakog augusta to je mjesto održavanja Međunarodnog izmirskog sajma.

Botanička bašta je jedna od najboljih botaničkih bašti u Turskoj koja se nalazi se na zemljištu Ege Univerziteta. Tu se nalazi oko 3000 vrsta biljaka, od tropskih područja do Alpa, od kojih su mnoge uzgajane u umjetno stvorenim uslovima. Arboretum sadrži hiljade vrsta drveća i grmova, a herbarijumski centar sadrži sušene uzorke biljaka koji su sačuvani za potrebe naučnih istraživanja.

Ne odlazite dok :

 • ne posjetite Birgi Cakiraga rezidenciju, Kızlarağası Hanıi Asansör,
 • ne zakoračite u prošlost u Izmirskom arheološkom muzeju, Ataturk muzeju, Kordonboju i Kemeralti tržnici,
 • Ne probate izmirske poznate mesne kuglice u Asansor restoranu,
 • Ne kupite „ödemis“ svilu (pembizar), ručno oslikane maramice i plave „görece“ kugice,
 • Ne posjetite Međunarodni festival u Izmiru

ANTALIJA

Antaliju je osnovao Attal II, kralj Pergamuma, 159. godine prije nove ere, koji je naredio svojim muškim podanicima da mu nađu raj po kome je grad i dobio ime Attaleja. Ovaj grad je raskrsnica drevne Pamfilije, Psidije i Licije i utvrđen je na najplodnijoj anadolskoj zemlji. Antalija je kroz svoju historiju bila centar kulture, umjetnosti, arhitekture i mitologije. Priroda sačinjena od modro plavih mora, predivnih Taurus planina, strasnih vodopada, bulevara s nizovima palminog drveća, nagrađivanom lukom i svjetski poznatim turističkim naseljima čini Antaliju glavnim turističkim gradom.

Šta raditi u Antaliji?

Antalija je historijski i umjetnički bogata. Stara četvrt zvana Kaleići ima uske krivudave ulice, omeđene starim gradskim zidinama koje sada mirnu četvrt štite od buke betonske milionske metropole.

Sjeverni Kaleić park (dio Seldžuka i Tuzdžulara) je većinom sačinjen od turističkih trgovina i restorana koji se prostiru duž uskih lavirintskih ulica. Kilinćarslan (Kilinçarslan) malo je mirniji, ali i dalje ljubak dio grada.

Iako postoje i drugi ulazi, najbolje je ući i izaći iz stare četvrti na prekrasna Hadrijanova vrata koja je izgradio rimski imperator Hadrijan kao ulazni luk u grad. Hadrijanova vrata će vas dovesti do Kilinćarslan okruga. Yivli Minare – Žljeboviti minaret. Na ovom području možete vidjeti poznati 125 stopa visok žljeboviti minaret i džamiju. U blizini je stara zgrada tržnice sa zanimljivim ulazom i urušenim kapijama. Sat kula (Saat Kulesi) – otomanski toranj sa satom i Pašina džamija (Pasa Camii). Yat Limanı (utvrđena rimska luka) je prelijepa luka okružena gradskim zidinama, izgrađenim za vrijeme rimske ere. U blizini je Iskele džamija, te dzamija Slomljeni minaret (Kesik Minare) kao prelijepe ruševine starog rimskog hrama koji je vremenom pretvoren u krščansku crkvu i, na kraju u džamiju. Hıdırlık Kulesi (Hidirlik toranj) je toranj na ivici gradskih zidina s panoramskim pogledom na marinu i luku. Ataturkova kuća ( pokraj okruga Kilinćarslan, šetnice Karaalioglu parka duž Ataturkovog puta) je kuća u kojoj je prvi predsjednik Turske boravio tokom svojih posjeta Antaliji.

Plaže:

 • Konyaalti plaža (zapadno od grada),
 • Aqualand-veliki kompleks vodenog parka na Park plaži,
 • Antalya Aquarium – najveći tunelski akvarijum,
 • Aktur Lunapark Antalya – sajmište s raznim vožnjama
 • Lara plaža (istočna strana grada)

Sjeverni dio grada:

 • Antalija zoološki i prirodni park – 400 akri zoološkog vrta, s pristupom vozom do posljednje stanice.

Izvan grada:

 • Ruševine Perge – (autobusi koji voze do Aksua mogu vas dovesti do ceste koja vodi do ruševina Perge), fantastične ruševine rimskog grada, s hipodromom, pozorištem koje je još uvijek očuvano. Južna kupatila vrlo dobro pomažu pri stvaranju slike o tome kako je Perge izgledalo u svoje vrijeme.
 • Vodopadi Düden – vodopad koji pada preko južnoistočnih litica grada
 • Aspendos – prelijepo očuvano pozorište iz rimskog perioda
 • Side – drevni rimski grad u blizini Manavgata
 • drevne gradske ruševine u prirodnom okruženju kao dio parka prirode
 • Demre/Myra – drevne licijske ruševine s grobnicama, Myra je također dom svetog Nikole, odnosno Djeda Mraza.
 • Iskele džamija: džamija iz 19. stoljeća ,u blizini Marine.
 • Karatay medresa: medresa (islamsko-teološko sjemenište) izgrađeno od strane Emira Celaleddin Karataya.
 • Džamija Kesik Minare (Slomljeni minaret): Nekada rimski hram pretvoren u bizantijsku Panagia crkvu i na koncu u džamiju.
 • Džamija Tekeli Mehmed-paše: džamija iz 18. stoljeća izgrađena u čast Tekeli Mehmed -paši.
 • Arapsu most je rimski most u Antalijji. To je dobro očuvani pješački most koj se nalazi na okrugu Arapsu, 5-6 kilometara zapadno od gradskog centra, podno drevnog humka koji je povezan s grčkom kolonijom Olbijom.

BATMAN

Batman je jedna od najpoznatijih anadolijskih provincija u Turskoj. Region je poznat po svojoj historijskoj slavi i prirodnim bogatstvima. Batman je obdaren tokom istoimene rijeke koja se na koncu ulijeva u Tigris. Odvojen od prirodnog poleta i ljepote koju rijeka izaziva. Batman krase veličanstvene Taurus planine. Planinski masiv daje pejzažu neusporedivu ljepotu. Most Malabadi je impresivna građevina koja se nalazi iznad rijeke u Batmanu.

Naftna industrija je donijela mnogo razvoja na ovom području. Region je dobro povezan prugama i ima prostrane autuputeve.

Šta raditi u Batmanu?

malab

Most Malabadi

Malabadi most je arhitektonsko remek-djelo izgrađeno tokom perioda Abasida. Bogati trgovac iz dinastije Abasida dao je sagraditi ovaj most u dobrotvorne svrhe. Prema drugom vjerovanju vlasti, most je sagrađen tokom Artukianskog perioda 1147. godine i prihvaćen je kao građevina blizanac Starog mosta u Mostaru. Most ima jedan luk i dva ulaza. Na Malabadi mostu izgrađene su prostorije za odmor i spavanje i za zaštitu ljudi od opasnosti. Pored toga što je most, ova građevina ima mnoge druge funkcije i predstavlja mjesto koje se mora posjetiti.

Manastir Kryakos

haske

Hasankeyf

Hasankeyf je drevni grad i okrug smješten uz rijeku Tigris , u Batman provinciji, u jugoistočnoj Turskoj. Proglašen je prirodnim spomenikom Turske 1981. godine.

bursk

BURSA

Bursa je smještena na sjeverozapadu Anadolijskog poluotoka i jugoistočno od Marmarskog mora. Obale Marmarskog mora su udaljene 135 kilometara od grada. Najvažniji vrh provincije je Uludağ koji je skijalište i nacionalni park. Najznačajnija jezera su Iznik i Uluabat.

Šta raditi u Bursi?

Kao prvi glavni grad Otomanskog carstva, Bursa je poznata kao grad gdje su otomanski arhitekti iza sebe ostavili tursku „seljuk“ arhitekturu prošlosti i razvili vlastitu otomansku arhitekturu džamija (djelimično oslanjajući se na perzijske i bizantijeske uzore) koja je potom svoj najveći trag ostavila u uzvišenim otomanskim džamijama u Edirneu (drugi glavni grad imperije) i Istanbulu (treći i posljednji imperijski glavni grad). Svako koga zanima arhitektura trebao bi vidjeti unikatnu džamiju Muradiye – Hüdavendigâr (1366.) u Çekirgeu, Ulu džamiju -džamiju u seldžučkom stilu (Velika džamija, 1399.), ranu otomansku Yesil džamiju na prijelazu stilova (Zelena džamija, 1424.), džamiju sličnu Muradiye džamiji (Džamija sultana Murata II, 1426.) i otomansku rokoko Džamiju sultana Emira (1805.). Prelijepe džamije nisu jedino što se može vidjeti u Bursi. Grad ima mnogo neobičnih starih otomanskih kuća, posebno u okrugu Hisar, zapadno od centra grada.

Predgrađe Burse, , Çekirge poznato je širom Turske po banjama s toplom termalnom vodom. Kao jedna od turskih vrhunskih toplica u Çekirgeu su smješteni najbolji, najudobniji, višerangirani hoteli u gradu, iako su i u gradskom centru hoteli jako uslužni.

Trgovine su vrlo dobre u Bursinoj natkrivenoj tržnici pod nazivom Kapali čaršija (Kapali Çarsi) i u susjednim hotelima, uključujući Koza han ( Silkwork Cocoon), Ipek han i nekoliko drugih u centru grada, u blizini Ulu džamije. Objedovanje je još jedan od specijaliteta u Bursi, poznati su po svom svježem voću (osobito po breskvama), slatku od kestena (tur. kestane sekeri), a posebno po tkz. iskender kebapu, komadima pečene jagnjetine u sosu od maslaca i pikantnom umaku od paradajza.

Možete pobjeći na vrh Uludag (Veliku planinu),t e Mount Olimp kao drevne provincije Betinije. Izdiže se prema jugu grada koji je izgrađen na njegovim padinama. Teleferik (žičara) istočno od centra grada vodi vas skoro do vrha kako biste pješačili (samo zbog svježeg, hladnog zraka) ljeti, a zimi skijali.

ELAZIĞ

Elazig je najpravilniji, dobro planiran i prelijep grad koji se nalazi u Elazig provinciji istočne Turske. Smješten na plodnoj zemlji u blizini planine (visoka 4350 stopa). Ovaj grad je na altitudi od 1020 metara iznad nivoa mora i okružen je vinogradima i baštama. Grad je estetski veličanstven čemu je mnogo pridonio položaj grada usred prostrane ravnice koja je okružena modrim planinama. Tu je i nekoliko jezera i rijeka koje uvećavaju njegovu ljepotu. Elazig je obdaren mnoštvom prirodnih resursa. Obilna vodoopskrba iz ogromnih rijeka poput Eufrata (Firat) i bogati mineralni depozit iz zemlje zajedno doprinose brzoj industrijalizaciji. Agrikultura je također prosperitetna zahvaljujući obilovanju plodnog tla, vode i različitih prehrambenih proizvoda poput žitarica, riže i slično. Međutim, glavni proizvod ove regije je vino. Elazig također trguje usjevima i stokom. Postoje i brane Keban i Karakaya na rijeci Eufrat koje su uvjetovale porast nivoa vode na nekoliko umjetnih jezera od kojih je jezero Keban najveće i ima važan doprinos u hidrauličkoj proizvodnji električne energije.

Regija je takođe i kulturološki dosta razvijena. Harput, 5 kilometara sjeverno od Elaziga, bila je kulturološka prijestolnica regiona. Mnogi poznati naučnici i umjetnici su se školovali u Harputu koji se može opisati kao „ stvarni primjer grada iz bajki ”. Elazig sa svojom dugogodišnjom otomansko-seldžučkom vezom, također je isklesao i vlastitu kulturološku nišu.

Elazig je vrijedan posjete zbog svojih historijskih i prirodnih bogatstava poput historijskog dvorca po imenu Harput, jezera Hazar, umjetnih jezera Karakaya i Keban, skijaških centara i pećine Buzluk.

GAZIANTEP

Provincija Gaziantep jedna je od najstarijih kulturnih centara sjevernoistočne Anadolijske regije. Povijest grada datira 4000 godina prije nove ere i većina civilizacija bile su osnovane na okolnim područjima. Grad se nalazi između Mezopotamije i Mediterana i na raskrsnici je puteva koji spajaju istok s jugom i sjever sa zapadom, a nalazi se i na historijskom Putu svile. Provincija Gaziantep mjesto je s pronalascima, tvorevinama i građevinama iz paleolitika, neolitika i kalceolitika, brončanog doba, Hitita, Medijana, Asiraca, Perzije, doba Alexandra Velikog, selefija, Rimljana, Bizanta, Abasida i Seldžuka. Pored njegovih kulturnih bogatstava, Gaziantep je turistički raj sa svojim prirodnim ljepotama, geografijom, bogatim izborom hrane i mogućnosti kupovine.

Grad Gaziantep, zadržavši i lokalni naziv Antep, glavni je grad pistacija u svijetu. Vrlo je dobro poznat po svom izvanrednom i opsežnom izboru baklave, a prah pistacija može se često vidjeti posut po mnogim jelima.

Gaziantep ima visoku reputaciju u svim sferama kulinarstva, zato dođite gladni! Vrvi muzejima, pa bi svako trebao moći naći nešto što će ga zainteresovati. Ne propustite posjetiti novoizgrađeni Zeugma muzej u kome se nalaze neki od najznačajnijih mozaika.

S vrha dvorca Kale može se pružiti izvrstan pogled na grad i bolje razumjeti historija grada šetajući muzejima. Mnoga blaga mogu se naći na tržnici Copper, koja je uvijek puna i koja odzvanja čekićima. U centru Gaziantepa (Antepa) smješten je prelijep drevni dvorac. Prava poslastica grada je nevjerovatna hrana. Pistacije i baklava se smatraju najboljim u svijetu i moram se složiti s tim. Tržnica bakra također je dobra i prvoklasna.

Poznata po jakoj kafi, Turska nudi niz starih i novih kafea za skratiti vrijeme i odmoriti se. Poznati tkz. Tahmis Kahvesi postoji od 1635. godine, iako je originalna zgrada oštećena prilikom nekoliko požara. Trenutna oko sto godina stara građevina, međutim, još uvijek podsjeća na tradicionalnu kafe kuću. Smještena odmah ispred tržnice bakra, te je ovo idealna lokacija za zastati i okusiti neki domaći ukus, bilo to kahva, čaj ili nargila. Obično možete naići na igru „backgammon“ i muziku uživo tokom vikenda. Kako biste okusili Antep, probajte „menengiç,“ , tursku kahvu napravljenu sa sirovim pistacijama.

 

ORDU

Po pitanju pomorskog turizma, Ordu je najpogodniji grad istočnog regiona Crnog mora. Grad ima zadovoljavajući potencijal za zahtjeve turizma susjednih gradova prema postojećim plažama ili nastambama kraj obale. Prirodne plaže su: tkz. Güzelyalı u centru Ordua, Kiraz Limanı, Fatsa, Ünye, Gülyalı i Perşembe.

Nemojte otići, a da ne:

 • Posjetite Paşaoğlu rezidenciju i Etnografski muzej,
 • Vidite Çambaşı, visoravni Keyfalan i Perşembe i brdo Boztepe,
 • Probate ribu i „pita hljeb“ ,
 • Kupite lješnjik i proizvode od lješnjika, štap za šetnju, oslikane maramice i slike nastale spaljivanjem.

SAMSUN

Samsun je smješten u regiji Crnog mora i jedan je od gradova u regionu koji ima najviši turistički potencijal zbog svojih prirodno historijskih i kulturnih bogatstava, mogućnosti moreplovstva, zrakoplovstva, zračnog pristupa i pristupa prugom. Samsun vremenom čuva svoju važnost i imovinu time što je on mjesto začetka turskog Oslobodilačkog rata, dolaskom Ataturka na dan 19. maja 1919. godine s namjerom da obrani Anadoliju. Grad je ugodan i njegovo središte Cumhuriyet Meydani (Trg republike), nalazi se u blizini luke. Sjeverno od Cumhuriyet Meydani (na Atatürk Bulvaru) nalazi se turistički informacioni centar.

Istočno od turističkog informacionog ureda nalaze se Arheološki i Ataturkov muzej. Arheološki dio muzeja predstavlja drevne artefakte pronađene u okružju Samsuna. Dio posvećen Ataturku sadrži fotografije iz njegovog života i neke osobne stvari. Otvoren je od 8:30 do 12:00 i od 14:00 do 17:00h.

Ne smijete otići, a da ne:

 • Posjetite Arheoloski i etnografski muzej u Samsunu,
 • Vidite brončani kip, Počasni spomenik; on simbolizira Ataturkov dolazak u Samsun na datum 19. maja 1919. godine, pred početak Oslobodilačkog rata,
 • Probate „samsunsku pitu“ i pržene krastavce u restoranima na Kurupelitu i Bafra što je kremasti turski specijalitet.

 

TARSUS

Tarsus, rodno mjesto svetog Pavla, sada je većim dijelom moderni industrijski i komercijalni grad na turskoj istočnoj Mediteranskoj obali, zapadno od Adane.

Povijesni gradski centar krasi nekoliko zanimljivih objekata:

Crkva – džamija (Kilise Cami, ili Baytimur Cami) u gradskom centru sagrađena je kao crkva oko 300-te godine, najvjerovatnije posvećena svetom Pavlu. Nakon što je hiljadu godina bila crkva, pretvorena je u džamiju 1415. godine kada je grad od Bizantijaca osvojio turski vladar Ramazanoglu.

Danas je Tarsus moderan grad, sa ne baš mnogo izglednih interesa za posjetioce, ali nekoliko ih je vrijedno spomena. Bunar svetog Pavla nalazi se u dvorištu za koje se vjeruje da je mjesto na kome se nalazila kuća svetog Pavla, što je oko 300 metara sjeverno od područja Republike u Kızılmurat distriktu. Arheološka istraživanja pokazala su da Bunar svetog Pavla i okolna područja imaju rimske, bizantijske i otomanske kulturne slojeve. Ovo mjesto je za neke hodočasnička destinacija i vjeruje se da voda iz bunara ima ljekovita svojstva. Nekoliko ulica s istorijskim kućama u blizini bunara svetog Pavla zanimljive su za prošetati se njima, predstavljaju pogled na to kako je grad izgledao veći dio svog postojanja tijekom prošlog stoljeća. Muzej Tarsus sadrži umjetnička djela iz perioda Rima, Bizanta i Otomanskog perioda, rimski i bizantijeski novac, zemljano posuđe i metalne materijale. Kleopatrina kapija koja se nalazi na zapadnom dijelu Tarsusa, na cesti za Mersin datira iz otprilike 40. godine prije nove ere. U gornjem dijelu sela Sağlıklı, 15 kilometara od Tarsusa, nalaze se ostaci rimske ceste. U blizini Izmira, viseći na kraju litice na oštroj padini u blizini Altindere, nalazi se najvažniji i najprestižniji samostan u ovom području: Djevica crnog kamena ili Crna Djevica.

TOKAT

Oblast Tokat smještena je na području sliva rijeke Yeşilırmak gdje su osnovane i gdje je vladalo 14 država i brojne kneževine od 4000. godine prije nove ere i svaki dio zemlje predstavlja tragove i ostatke ovih civilizacija i na ovom području moguće je upoznati njihovo historijsko i kulturno stvaralaštvo. Među ovim stvaralaštvima i ruševinama nalaze se drevni hitski gradovi Sebastapolis u Masat Tumulusu, drevni rimski gradovi, pansioni, kupališta, bezistani, džamije, mostovi i mauzoleji.

Nemojte otići, a da ne:

– Posjetite pećinu Ballica
– Posjetite Gökmedresu, Latifoğlu Mansion, Beysokağı, Sentemur mauzolej , Taşhan, Ali- pašinu džamiju, Mejdan džamiju i most Hıdırlık,
– Posjetite čudesni spektakl na jezeru Kaz, jezero Reşadiye Zinav, Almus Dam i prirodna šetališta područjima kao što su Topçam, Gürnlevik i Çamiçi,
– Posjetite Yazmacılar bazar, Bakırcı bazar, Zurnacı bazar (prodorne cijevi) Çarıkçı bazar (sandale od sirove kože)
– Posjetite sela gdje su izloženi ručno pletena odjeća i autentična lokalna kultura,
– Kupite ručno izrađeni rubac presovan drvetom,
– Okupate se u historijskoj banji Tokat
– Probajte različita jela, posebno tokatski kebab i ukusna vina iz Tokat provincije,
– Napijete se vode iz svjetski poznatog Niksar Ayvaz izvora vode.

UŠAK

Uşak se nalazi na području koje spaja zapadnu i centralnu Anadoliju s unutarnjom Egejskom oblašću. Naselje doseže period antičkog brončanog doba. Frig, Lydia, Perzija, Rimljani, Istočno rimsko carstvo, Seldžuci, Bizantijci, i Otomani vladali su Ušakom. Umjetnička djela koja pripadaju ovim periodima čine turistički potencijal grada.

Šta raditi u Ušaku?

Trebali biste posjetiti:

Ulubej kanjon: 75 kilometara dug kanjon, sastavljen od karakterističnih geoloških struktura na južnom i jugozapadnom dijelu grada.

Paşa Inn: Paša in, kojeg je konstruirao francuski arhitekt u 19. stoljeću, korišten je kao pansion, a poslije obnove pretvoren je u hotel.

Bezistan: talijanski arhitekta 1901.god. konstruirao ga je kao dvospratni usječeni kamen sa 30 soba. Prvi sprat korišten je kao bazar, a gornji sprat koristio se za različite poslovne namjene.
Most Cilandiras koji se nalazi u pokrajini Karahali, na rijeci Banaz odlikuje se specifičnim kamenim lukovima koji su ukrašeni i međusobno ukliješteni.

Burma džamija: jedna od građevina iz 14. stoljeća otomanskog doba. Datum izgradnje nije tačno poznat. Spaljena je 1862. i 1922. godine i obnavljana je dva puta 1988.¸god.

Arheološki muzej: veoma bogata umjetnička djelai iz kalcholitičkog perioda do Bizantijskog izloženi su u muzeju koji je ponovo uređen 1996. godine s povratkom Karunove riznice.

Sebaste (Selcikler): grad Sebaste kojeg je osnovao rimski imperator August, 20-tih godina prije nove ere pod imenom Sebaste.. Jedan je od 12 najvažnijih gradova rimskog perioda. Postao je biskupijski centar okolnih gradova tokom 9.stoljeća nove ere. Grad je prošao kroz veličanstvena vremena za vrijeme bizantijskog perioda i tu se nalaze dvije crkve poznate kao Mala crkva i Velika crkva.

Blaundos (Sülümenli): osnovali su ga stanovnici Makedonije nakon pohoda Aleksandra Velikog u Anadoliji, blizu naselja Sülümenli, u provinciji Ulubey. Najznačajnije građevine su : dvorci, hramovi, pozorište, stadioni, kamene grobnice.

Alaudda (Hacimköy), Mesotimolos (Düzköy), Akmonia (Ahatköy) su pod ruševinama koje bi trebali posjetiti u Ušaku.
Karunovo blago: sredinom 1960-ih, odnešeno je u Ameriku iz spomenika, blizu naselja Gure u Ušaku, a ponovo vraćeno po sudskoj odluci 1993. godine i predstavlja lidijska umjetnička djela iz 6. stoljeća prije nove ere. 450 malih i velikih dijelova ovog blaga izloženo je u Arheološkom muzeju od 1966. godine.