PRAVA PACIJENATA

 1. Pravo korištenja usluga

Svaki pojedinac koji se prijavljuje u naše bolnice ima pravo koristiti sve usluge, bez obzira na različit jezik, religiju, rasnu ili vjersku pripadnost.

Naši pacijenti imaju pravo informisati se o dijagnostičkim i terapijskim uslugama koje im pruža naša bolnica i o tome kako doći do njih.

 1. Pravo na informiranje i potvrde

Svi naši pacijenti imaju pravo na potpune informacije o predloženim medicinskim intervencijama, potencijalnim rizicima i dobrobitima, alternativama, rezultatima preostalih netretiranih bolesti i njihovom zdravstvenom stanju uključujući nadolazeće. To mogu učiniti preko svojih pravnih zastupnika ili sami na jeziku koji razumiju.

Svi naši pacijenti imaju pravo na tiskanu kopiju svojih zdravstvenih kartona, samo ukoliko napismeno zatraže njihovo izdavanje.

Osim što imaju informacije i potvrdu o svojim medicinskim i pravnim obvezama, naši pacijenti se također imaju pravo odlučiti za liječenje nakon što se informišu o važnim stvarima poput rizika od ozbiljnijih nuspojava, kobnog rizika, problema koji se mogu javiti za vrijeme oporavka, šansi za uspješno liječenje. Nakon što naši pacijenti iskoriste to pravo znači da su planirani postupci potvrđeni s njihove strane.

Naši pacijenti imaju pravo na pravu procjenu bola i informacije o njegovom liječenju.

Naši pacijenti i njihove obitelji imaju pravo na informacije o tome kako se odlučiti na doniranje organa i ostalih tkiva.

Naši pacijenti i njihove obitelji imaju pravo informisati se o tome kako se pridružiti kliničkim istraživanjima i eksperimentima izvedenim u bolnici. Također, oni pacijenti koji prihvate da se uključe i njihove obitelji imaju pravo informisati se o tome kako se zaštititi.

Naši pacijenti imaju pravo jasno se informisati o cilju bolnice.

 1. Priznanje osoblja, selekcija i pravo zamjene

Naši pacijenti imaju pravo znati identitet, dužnosti i titule liječnika, medicinskih sestara i drugog osoblja zdravstvene njege, birati i zamijeniti ih.

       4 . Izbor odbora i pravo zamjene

Naši pacijenti imaju pravo izabrati i promijeniti osnivanje zdravstvene zaštite i temelje sve dok se ne ispune uvjeti iz zakona koji su predmet pacijenta.

 1. Pravo na odbijanja ili prihvatanje liječenja

Pacijenti imaju pravo odbiti ili prihvatiti planirano ili primijenjeno liječenje, osim uvjeta kojim su zakonski obavezani i samo ako prihvate odgovornost za moguće negativne rezultate.

 1. Pravo na privatnost

Naši pacijenti imaju pravo na korištenje usluga u odgovarajućim uvjetima privatnosti kroz njihov cijeli period liječenja.

Zdravstvena stanja, medicinska stanja i sve privatne informacije svakog pojedinca koji se prijavi na našu kliniku zaštićena su i ostaju u tajnosti čak i nakon smrti. Ove informacije o pacijentu mogu jedino biti obznanjene s jasnom pacijentovom dozvolom ili određenom odlukom suda.

 1. Pravo na poštivanje

Naši pacijenti imaju pravo biti pregledani i liječeni s poštovanjem, ljubazno i fino sa zaštitom osobnog ugleda uvijek i pod bilo kakvim uvjetima.

 1. Pravo na zahtijev za konsultacijama

Naši pacijenti imaju pravo pozvati konsultanta za svoju dijagnozu i liječenje. Konsultant predlaže tretman, ali pacijentov glavni liječnik odobrava postupak.

 1. Pravo na obavljanje vjerskih obreda

Naši pacijenti imaju pravo prakticirati svoju religiju, bez obzira na vjerske razlike, samo ako to neće spriječiti liječenje.

 1. Pravo na sigurnost

Svako ima pravo očekivati i zahtijevati da bude siguran u zdravstvenoj ustanovi. Potrebne mjere opreza za sigurnost života i imovine naših pacijenata, posjetitelja i prisutnih poduzete su u našoj bolnici.

Odgovarajuće mjere opreza za zaštitu poduzete su u našoj bolnici za djecu, osobe s invaliditetom i starije pacijente (samostalno, potrebna njega bez bolničkog službenika).

 1. Pravo na pomoćnike u bolnici i na posjetitelje

Naši pacijenti imaju pravo primati posjetitelje i imati pomoćnike u bolnici u skladu s postupcima i načelima koji su utvrđeni u bolnici.

 1. Pravo na izražavanje žalbe/mišljenja ili prijedloga

Pacijenti i njihove obitelji imaju pravo pokrenuti mehanizam žalbe, revizije, dovršetka i uzimanja informacija o rezultatima u slučaju kršenja prava pacijenata.

 1. Pravila i aplikacije u zdravstvenoj ustanovi

Naši pacijenti imaju pravo informirati se o pravilima bolnice i prijavama koje će biti primjenjene na njih.

 1. Dijagnostički i terapijski troškovi

Naši pacijenti imaju pravo znati cijenu usluga tretmana prije liječenja i poslije toga imaju pravo zahtijevati i uzeti jasan i detaljan račun za plaćanje usluge koju su koristili.

ODGOVORNOSTI PACIJENTA:

 1. Davanje informacija

Podrazumijeva se davanje pravih i potpunih informacija odgovornim liječnicima i medicinskim sestrama iz zdravstvenih službi o svojim zdravstvenim stanjima.

 1. Usklađenost sa sugestijama

Naši pacijenti trebaju se pridržavati plana terapije koju im je predložio njihov liječnik i prihvatiti zdravstveno osoblje koje primijenjuje zdravstveni plan po liječničkim uputama.

 1. Odbijanje planiranog tretmana

Naš pacijent je odgovoran za posljedice nakon odbijanja planiranog liječenja.

 1. Poštivanje pravila zdravstvene ustanove

Naši pacijenti su odgovorni za poštivanje pravila i zahtjeva naše zdravstvene ustanove.

 1. Pokazivanje poštovanja

Naši pacijenti trebaju se ponašati u skladu s mjerama i pravilima bolnice u slučajevima u kojima se njihov život i život njihovih obitelji stavlja u opasnost, poput buke, posjetitelja, dima.

 1. Kontrola infekcija

Naši pacijenti i njihove obitelji trebali bi biti osjetljivi na sve predložene mjere opreza kako bi spriječili širenje infekcija.

 1. Odgovornost plaćanja

Naši pacijenti trebaju platiti troškove pregleda i dijagnoze. Naši pacijenti i njihove obitelji u slučaju da namjerno oštete opremu i lijekove moraju ih otplatiti.

 1. Bolnička ispomoć

Naši pacijenti trebaju prihvatiti najmanji mogući broj posjetitelja u isto vrijeme, a posjetitelji ne bi trebali donositi ni hranu ni piće i ne bi trebali koristiti osobne stvari drugih pacijenata. Također, trebaju obavljati posjete u vrijeme vizite.

*** Ova deklaracija pripremljena je prema Ministarstvu zdravstva, regulaciji prava pacijenata broj 23420 i odlukama donesenim u Amsterdamskoj deklaraciji.